Autoritățile franceze iau în calcul ipoteza unui accident și elimină posibilitatea ca incendiul să fi fost provocat intenționat.
Victima unui incendiu izbucnit în aprilie, care era vizitată anual, în medie, de 12 milioane de persoane, a fost parțial distrusă, fleșa și o mare parte din acoperiș prăbușindu-se sub flacări.
Polițiștii au efectuat „sute de audieri ale martorilor”, printre care s-au numărat muncitori, paznici și reprezentanți ai companiilor care desfășurau lucrări de renovare și restaurare la catedrală, iar ancheta preliminară a stabilit că a fost vorba despre un accident, potrivit reprezentanților Parchetului din Paris.
Ancheta însă va continua pentru a stabili cu exactitate cauzele incendiului, a transmis, printr-un comunicat emis miercuri, procurorul Remy Heitz.
Doar 9% dintre promisiunile de donații pentru Catedrala Notre-Dame, monumentul simbol al orașului Paris, au fost concretizate, a anunțat, pe 14 iunie, ministrul francez al Culturii, Franck Riester. Ministrul francez a declarat că, din suma totală promisă de 850 de milioane de euro, doar 80 de milioane de euro au fost deja trimise de donatori.
Promisiunile de donații au fost făcute unui număr de patru structuri, La Fondation de France, la Fondation pour le patrimoine, la Fondation Notre-Dame și Centre des monuments nationaux, precum și statului francez.
Potrivit Franceinfo, donațiile făcute deja, prin cec sau virament bancar, provin mai ales de la persoane private. Cele mai importante donații anunțate, precum cele din partea familiilor Arnault și Pinault, vor fi trimise treptat, „în funcție de deviz”, potrivit documentelor furnizate de Ministerul Culturii.
Pe 11 mai, Adunarea Națională a Franței a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experți „ambițios”.
Experții au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 și 700 de milioane de euro.